Kanel i kakans botten passar perfekt till kaffesmaken i fyllningen.

För 12 bitar

Ingredienser

10 digestivekex
75 g smält avsvalnat smör
0,5 g mald kanel

Fyllning

100 g rostade valnötter
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 msk bailey’s (gräddlikör)
2,5 tsk snabbespressopulver
150 g naturell färskost
1,5 tsk vaniljsocker

Chokladsås

50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1,5 msk mjölk
1,5 msk espresso eller starkt kaffe
0,5 tsk vaniljsocker

Garnering

50 g chokladkaffebönor eller riven choklad

Frusen kaffecheesecake

1. Botten: Mixa kexen i en matberedare. Blanda i smör och kanel. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
2. Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muskovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ner likören, färskost och vaniljsocker i ägg-gulesmeten. Vänd ner grädden och till sist äggvitorna.
3. Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.
4. Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse. Låt stå i rumstemperatur fram till garnering.
5. Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen. Ringla chokladsåsen på kakan och garnera.