Fruktsallad

Choklad, kardemumma och citrus i god förening blir årets sista dessert. Tänk på att rumstemperera chokladformarna ca 1/2 timme före gräddning.

1. Kardemummaglass: Skilj på gulor och vitor. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa vitorna och grädden var för sig.
2. Blanda alltsammans. Rör ner kardemumma och häll glassmeten en form. Täck över glassen låt stå i frysen över natten.
3. Frukt: Koka ihop vatten och socker tills ca 1 dl återstår. Dela vaniljstången på längden och lägg ner den i sockerlagen. Rör ner apelsinlikör. Låt svalna.
4. Skala och skiva mango och anans. Skala och skär apelsinen i skinnfria klyftor. Blanda försiktigt ner frukten i lagen.
5. Chokladganache: Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält den försiktigt i smöret på låg värme på spisen under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Vispa ägg, äggulor och socker.
6. Rör ner chokladsmöret i äggvispet och häll upp smeten i portionsformar som rymmer ca 3/4 dl. Täck över med plastfolie och ställ in dem i kylen. Hit går att förbereda.
7. Grädda i nedre delen av ugnen 5-6 min. Servera chokladganachen ljummen med en kula kardemummaglass och frukt. Garnera frukten med citronmeliss.

Recept från