Frukt- och nötbröd

Recept på frukt- och nötbröd. Klassiskt bikarbonatsbröd som passar perfekt till lagrad ost. Låt brödet vila innan du skär upp det.

För 1 bröd:

Ingredienser

5 dl dinkelmjöl siktat (275 g)
1 dl havregryn
200 g aprikoser torkade, gärna osvavlade
2 dl nötter blandade, t ex hasselnötter och valnötter
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl linfrön hela
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl yoghurt naturell

Topping:

1 msk pumpakärnor
1 msk nötter hackade
1 tsk vetemjöl

10 minuter + 1 timme i ugn

Frukt- och nötbröd — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda dinkelmjöl och havregryn. Skär aprikoserna i bitar. Blanda aprikoser, nötter, pumpakärnor, linfrön, bikarbonat och salt med mjölblandningen. Tillsätt yoghurten och blanda till en kladdig deg.
  2. Häll degen i en avlång form, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö på toppingen.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt brödet kallna på galler. Går bra att frysa.
Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd, Övrigt