Fröknäcke

Receptet går utmärkt att halvera om det inte finns tid för så mycket kavlande.

Fröknäcke Receptbild - Allt om Mat
Ulrika Pousette

Fröknäcke

Ingredienser 100 bitar

6 dl vatten
1 tsk kummin, krossad
25 g jäst
6 dl grahamsmjöl, (ca 360 g)
5,5 dl rågsikt, (ca 300 g)
1 tsk fänkålsfrön, krossade
1 tsk anis, krossad
1 tsk dillfrön, krossade
4 dl till utbakning, och ytterligare 1 dl till utbakning (240 + 60 g)
Pensling
, vatten
garnering
1 msk flingsalt

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt kryddor och mjöl och arbeta degen väl. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den supertunt, först med vanlig kavel och sedan med kruskavel. Skär degen i bitar, ca 4 x 15 cm.
3. Lägg degbitarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
4. Pensla bröden med vatten och strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills bröden fått fin färg. Låt kallna på galler.

Recept från