Potatisen som skalats och blir kvar kan sparas i kallt vatten till nästa dag.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kilo potatis, gärna bakpotatis
2 liter frityrolja
1/2 tsk salt

Sardellaioli (ca 2 1/2 dl)

1 vitlöksklyfta
6 raka sardellfileér i olja
2 äggulor
1/2 tsk dijonsenap
2 dl fruktig olivolja
1 tsk pressad citron
1 krm salt

40 min

Friterade potatisskal med sardellaioli

1. Skala och finriv vitlöksklyftan. Finhacka sardellerna. Blanda vitlök, sardeller, äggulor och senap i en skål. Tillsätt oljan först droppvis under vispning, sedan i en tunn stråle tills det blir en tjock sås. Smaka av med citronsaft och salt.
2. Skölj potatisen väl. Skala ­potatisen i tjocka remsor med en liten vass kniv.
3. Koka potatisskalen ca 2 min i en kastrull. Låt rinna av på en ren kökshandduk. Hit går det bra att förbereda och ev frysa in.
4. Hetta upp oljan till 160° i en ­gryta eller fritös.
5. Fritera skalen i omgångar i oljan 5–8 min tills de är gyllenbruna och frasiga. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
6. Hetta upp oljan till 180° och ­fritera skalen ca 30 sekunder så att de blir riktigt frasiga. Salta. ­