Mai-mai är en fisk som är vanlig i Västindien. Här kan den vara svår att få tag på. Välj t ex uerfilé eller sej. Panko är ett japanskt ströbröd som säljs i japanska butiker. Dagsgammalt vitt bröd är annars ett bra alternativ.

För 10 person(er)

Ingredienser

250 g mai-mai, uer- eller sejfilé
0,5 tsk salt
2 salladslökar
1 tsk orange habanero finhackad urkärnad
1 dl majskorn
2 msk vispgrädde
1 krm svartpeppar

Panering

1 dl vetemjöl
1 ägg uppvispat
2 dl panko, japanskt ströbröd
5 dl olja till fritering

Sötpotatisplätt

300 g sötpotatis
1 äggula
2 msk vetemjöl
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör till stekning

1. Kör fisken med saltet till en färs i en matberedare. Hacka salladslöken och blanda den med färsen, habanero, majskorn, vispgrädde och svartpeppar.
2. Forma färsen till runda bollar. Rulla dem i vetemjöl, uppvispat ägg och sist i det japanska ströbrödet. Ställ i kylen tills de ska friteras.
3. Sötpotatisplätt: Skala potatisen, skär i bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ånga av och pressa potatisen. Blanda ner äggula och vetemjöl. Smaka av med salt och peppar.
– Hit går bra att förbereda –
4. Hetta upp oljan till 180°. Fritera fiskbollarna 2-3 min tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
5. Stek små plättar av potatismoset i smör. Lägg en boll på varje plätt och servera dem varma.

Fler recept med: Övrigt