Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming

Recept på friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming. Blomkålscrèmen kan förberedas 3–4 timmar före servering.

40 minuter

Gör så här:

  1. Blomkålscrème: Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Koka under lock ca 20 min, tills blomkålen är genommjuk. Mixa till en slät puré och krydda med salt.
  2. Gurka: Hyvla gurkan i långa remsor med mandolin eller osthyvel, ta inte med kärnhuset. Blanda vinäger och honung och häll över gurkan. Låt stå 10–15 min. Krydda gurkan med salt.
  3. Kantareller: Ansa kantarellerna och stek dem i olja tills de fått fin färg. Tillsätt smör och stek vidare 2–3 min. Krydda med salt.
  4. Friterad blomkål: Skär blomkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och 2 krm salt. Tillsätt vattnet. Vispa till en jämn smet.
  5. Hetta upp oljan till 170°. Doppa blomkålsskivorna i smeten och fritera dem i olja tills de fått gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med 2 krm salt.
  6. Strömming: Mortla fänkålsfröna. Dra bort skinnet från strömmingsfiléerna. Krydda filéerna med fänkål och salt. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek strömmingen på ena sidan ca 2 min, tills den börjar ljusna. Ta upp den på ett fat.
  7. Servera strömmingen med blomkålscrème, friterad blomkål, kantareller och syrad gurka.

 

Recept från