Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming

Recept på friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming. Blomkålscrèmen kan förberedas 3–4 timmar före servering.

För 6 personer:

Ingredienser

Friterad blomkål:

200 g blomkål (utan blast)
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl majsstärkelse Maizena
1 tsk bakpulver
2 krm salt + 2 krm
1,5 dl vatten

Blomkålscrème:

350 g blomkål (utan blast)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 tsk salt

Syrad gurka:

1 bit gurka (ca 10 cm)
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung flytande
1 krm salt

Kantareller:

200 g kantareller
1 msk olivolja
1 msk smör
2 krm salt

Strömming:

3 strömmingsflundror medelstora
1 msk fänkålsfrön hela
1 krm salt

40 minuter

Gör så här:

  1. Blomkålscrème: Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Koka under lock ca 20 min, tills blomkålen är genommjuk. Mixa till en slät puré och krydda med salt.
  2. Gurka: Hyvla gurkan i långa remsor med mandolin eller osthyvel, ta inte med kärnhuset. Blanda vinäger och honung och häll över gurkan. Låt stå 10–15 min. Krydda gurkan med salt.
  3. Kantareller: Ansa kantarellerna och stek dem i olja tills de fått fin färg. Tillsätt smör och stek vidare 2–3 min. Krydda med salt.
  4. Friterad blomkål: Skär blomkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och 2 krm salt. Tillsätt vattnet. Vispa till en jämn smet.
  5. Hetta upp oljan till 170°. Doppa blomkålsskivorna i smeten och fritera dem i olja tills de fått gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med 2 krm salt.
  6. Strömming: Mortla fänkålsfröna. Dra bort skinnet från strömmingsfiléerna. Krydda filéerna med fänkål och salt. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek strömmingen på ena sidan ca 2 min, tills den börjar ljusna. Ta upp den på ett fat.
  7. Servera strömmingen med blomkålscrème, friterad blomkål, kantareller och syrad gurka.

 

Fler recept med: Fisk, Förrätter, Grönsaker, Övrigt