Fransk chokladtårta

För att verkligen lyxa till den här tårtan ska man välja exklusiv mörkchoklad med 70 procent kakao och fina ekologiska ägg. Men jag tycker att den blir fantastisk även med vanlig blockchoklad.
För att få den riktigt franska konsistensen ska det inte vara något bakpulver. Den här tårtan är nästan godast dagen efter man har bakat den – då har den liksom ”satt sig”.

Fransk chokladtårta Receptbild - Allt om Mat
Linda Grahn

Fransk chokladtårta

Ingredienser 4 person(er)

100-150 g smör
4 st ägg, delade i gulor och vitor
1,5 dl vetemjöl
2 dl socker
200 g mörk choklad
Till glasyr:
50-100 g choklad och en klick smör

1 Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter.

2 Smält chokladen, antingen ovanför ett vattenbad eller i mikron. Rör smör och socker mjukt poröst. Lägg i en äggula i taget och rör mellan varje. Tillsätt vetemjölet.

3 Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned dem i smeten, det ska inte bli jämnt utan bara blandat med vita strimmor i. Vänd ner chokladen i smeten.

4 Häll smeten i formen och grädda 30–35 minuter. Kakan ska inte bli genomgräddad utan vara lös i mitten när man tar ut den. Låt svalna.

5 Om den sjunker i mitten kan man trycka till lite på sidorna när den fortfarande är i formen. När kakan svalnat smälter man choklad med en klick smör och glaserar.

Recept från