Fransk äppelpaj med mandelkrisp

Recept på fransk äppelpaj med mandelkrisp. Vill man göra det extra lätt för sig kan man köpa färdig pajdeg och rulla ut i en form. Pajen ska vara välgräddad.

20 minuter + 40 minuter i ugn

Fransk äppelpaj med mandelkrisp – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till degen. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Fyllning: Skala, kärna ur och skiva 3 äpplen. Fördela dem runt kanten i formen. Kärna ur och skär 1 äpple i kuber och lägg i mitten.
  3. Vispa ihop äggulor, socker, grädde, majsstärkelse och kanel. Häll smeten över äpplena i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min.
  4. Blanda mandel och florsocker. Strö mandelhacket över pajen när ca 10 min återstår av gräddningstiden. 
  5. Servera pajen med vaniljsås, glass eller grädde.

Äpplen som passar till äppelpaj

Till en äppelpaj passar fasta äpplen med bra syra bättre än söta äpplen, som är lösare i fruktköttet och ger en mosigare paj. Några passande svenska sorter är Gravensteiner, Alice, Signe Tillisch, Ingrid Marie och Aroma.

Recept från