Maffig chokladdessert - recept av Sébastien Boudet.  En bakelse som nästan känns syndig... Den har allt!

För 1 30 bitar

Ingredienser

225 g osaltat smör
125 g mörk choklad (70%)
3 ägg
2 1/2 dl rörsocker, fint
2 1/2 msk kakao

Vaniljgrädde

1 vaniljstång
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Mörk chokladmousse

1 gelatinblad
175 g mörk choklad t ex Nyangbo, Valrhona
1 1/2 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Konfiterade körsbär

500 g körsbär
2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker

Garnering

3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

1 timme+1 timme i kylen+2 timmar i frysen

Fôret noir – chokladdessert

av Sebastien Boudet

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Smält ihop smör och choklad över vattenbad till 50°. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta i kakao och tillsätt smör- och chokladblandningen. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakan kallna på galler.
  3. Vaniljgrädde: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa grädden med vaniljfrön och florsocker. Ställ i kylen.
  4. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Smält chokladen över vattenbad till 50–55°. Värm mjölken. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i mjölken. Häll lite av mjölken på chokladen och blanda med en slickepott. Tillsätt mjölk undan för undan under omrörning. Vispa grädden. Blanda ner hälften av grädden i choklad- och mjölkblandningen. Vänd ner resten av grädden. Täck med plast och låt stå i kylen ca 1 timme.
  5. Körsbär: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Kärna ur körsbären och lägg dem i den kok-ande sockerlagen. Täck med lock och stäng av värmen. Låt körsbären kallna i rumstemperatur.
  6. Skär chokladbottnen mitt itu. Bred på chokladmousse och strö över 200 g avrunna körsbär. Bred på vaniljgrädden. Lägg på den andra bottnen. Täck med plastfolie och ställ i frysen ca 2 timmar.
  7. Garnering: Vispa grädden. Bred lite av den på kakan. Skär kakan i kvadrater, ca 4 x 4 cm. Hyvla/grovriv chokladen. Bred grädde på kanterna och fäst chokladen. Spritsa på grädde. Garnera med körsbär.