Focaccia med kantareller

Recept på focaccia med kantareller. Frasiga kanter och fluffigt inkråm. Höstens kantareller och västerbottensost passar perfekt som fyllning.

 

40 minuter + 12 1/2 h jäsning + 30 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt mjöl, olja och salt och rör ihop till en kladdig, ganska lös deg. 
  2. Täck bunken med plast, låt jäsa ca 12 timmar i rumstemperatur.
  3. Topping: Rensa och grovhacka svampen. Repa och finhacka timjanen. Skala och skiva löken tunt. Skala och finhacka vitlöken. 
  4. Stek svampen i 2 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Tillsätt vitlöken, låt fräsa med ca 2 min. Krydda med salt. Låt svalna. Vänd i lök, ost och hälften av timjanen.
  5. Häll ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Pudra över mjöl och dra lite i den så att den bildar en rektangel, ca 40 x 50 cm. Strö över resterande timjan. Vik ena sidan in mot mitten och därefter den andra sidan över. 
  6. Ringla 2 msk olja på en plåt med bakplåtspapper. Flytta över degen med händerna. Dra lite i degen igen och tryck ner med fingrarna. Ringla över 2 msk olja. 
  7. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. 
  8. Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda brödet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut plåten och toppa med svampblandningen. Strö över flingsalt. Grädda brödet ytterligare 15–20 min. Ta ut och låt svalna.

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Recept från