Focaccia med dillpesto

Recept på focaccia med dillpesto. Smakrikt festbröd som kompletterar både sill och potatis och det grillade. Dillpeston passar både till brödet och som sås till det grillade.  

För 1 bröd:

Ingredienser

25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 msk honung
2 tsk salt
1 liter vetemjöl eller dinkelsikt (600 g)
1 msk flingsalt

Dillpesto:

100 g västerbottensost
2 knippor dill
1 dl rapsolja kallpressad
100 g mandel flagad
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

25 minuter + 30 minuter jäsning + 30 minuter i ugn

Focaccia med dillpesto — gör så här:

  1. Pesto: Riv osten. Mixa dillen med oljan. Tillsätt ost och mandel och mixa till en röra. Krydda med salt och peppar.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, honung, salt och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
  3. Olja händerna och platta ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela hälften av dillpeston över degen och strö över flingsalt. Jäs utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler. Klicka över den sparade peston.

Recept av Viktoria Buskqvist

Fler recept med: Bakning, Buffémat, Matbröd, Övrigt