Recept på focaccia – ett gott bröd som bakas i långpanna. Här har vi valt att skära det i små rutor och klicka på olika fyllningar strax innan gästerna kommer. Det går förstås lika bra att låta var och en klicka på de olika rörorna.

För 70 bitar

Ingredienser

50 g jäst
6 dl mjölk
2 tsk salt
0,5 dl olivolja
250 g durumvetemjöl
600 g vetemjöl
2 msk olivolja

Pensling

0,5 msk olivolja

Rucolafyllning

40 g rucolasallad
0,5 knippe basilika
125 g kesella
100 g philadelphiaost
1 vitlökslyfta pressad
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Skinkfyllning

100 g parma- eller rökt skinka
2 msk gräslök finhackad
125 g kesella
100 g philadelphiaost
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Ajvar relishfyllning

340 g mild ajvar relish

Focaccia, toppade med olika fyllningar – gör så här:

  1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 37° (fingervarm).
    Häll den över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt salt, olja, durumvete och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 40 min.
  3. Olja en långpanna med olivolja och häll i degen.
  4. Tryck ut och platta till degen med mjölad eller oljad hand.
    Jäs under bakduk ca 35 min. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  5. Pensla med olivolja. Grädda på nedersta falsen ca 20 min.
    Låt svalna. Hit går att förbereda. Brödet passar bra att frysa.
  6. Rucolafyllning: Mixa rucola och basilika med kesella och
    philadelphiaost. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
  7. Skinkfyllning: Skär skinka i små tärningar och blanda med gräslök, kesella och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär brödet i rutor och klicka på fyllningen.

 

Ajvar relish är en färdig grönsaksröra som säljs på burk. Det finns både en stark och en mild variant.

Fler recept med: Bakning, Buffémat, Fest, Matbröd, Övrigt, Picknick