Focaccia är ett härligt långpannebröd när det är många hungriga runt bordet.

För 1 bröd

Ingredienser

2 1/2 dl ljummet vatten
1/4 pkt jäst (12 g)
ca 6 dl vetemjöl (360 g)
3-4 timjankvistar
olivolja
salt + flingsalt

15 min + 1 1/2 tim jäsning + 12 min i ugn

Focaccia i långpanna – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Sätt in en tom plåt i ugnen.
  2. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt 1 msk olja och 1 tsk salt. Tillsätt mjölet lite åt gången och knåda degen, 5 min i maskin och 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Tryck ut degen till ett stort, platt bröd på bakplåtspapper. Droppa över 3 msk olja och strössla över 1 tsk flingsalt. Repa och strö över timjan. Låt brödet jäsa ca 30 min under bakduk.
  4. För över bröd och bakplåtspapper på den heta plåten. Baka mitt i ugnen ca 12 min.
Fler recept med: Buffé, Fest, Mackor, Matbröd, Övrigt