Flatbreads med rödlök, fetaost, lax, hyvlad sparris och dill­pesto

Recept på flatbreads med rödlök, fetaost, lax, hyvlad sparris och dill­pesto. Flatbreads är en variant på pizza, men här läggs det mesta av toppingen på efteråt. 

För 8-10 pers på buffé

Ingredienser

3 dl vatten
15 g jäst
1 tsk salt
1 msk + 0,5 dl olivolja
7-8 dl vetemjöl 420–480 g

Topping:

150 g fetaost
1 rödlök liten
250 g grön sparris
200 g kallrökt lax i skivor
2 msk gräslök hackad
1 tsk citronskal rivet
1 tsk svarta sesamfrön

Dillpesto:

1 kruka dill
0,75 dl olivolja
1 vitlöksklyfta skalad
1 dl parmesanost riven
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

30 min + 1 h jäsning + 15 min i ugn

Gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och 1 msk olja. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till avlånga ovaler på mjölad arbetsbänk. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper och pensla med 1/2 dl olja. 
  3. Topping: Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut bröden, smula fetaosten och fördela den
  4. över bröden. Skala och skiva löken. Strö den över fetaosten. Grädda bröden ytterligare ca 5 min, tills de är lätt gyllene. Låt bröden kallna. 
  5. Dillpesto: Mixa alla ingredienser till dillpeston. 
  6. Hyvla sparrisen. Toppa flatbreaden med sparris, lax, gräslök, citronskal och sesamfrön. Klicka över dillpesto och servera.
Fler recept med: Bakning, Övrigt, Pizza