Fläskkorv

Det är roligt att stoppa korv speciellt om man är några stycken som hjälps åt. Var noga med att krydda korvsmeten ordentligt. Stek ett litet smakprov, låt det svalna lite och känn efter om smeten är rätt kryddad.

Fläskkorv – gör så här:

  1. Mal fläskköttet 3 gånger genom kvarnen eller beställ köttet malt i affären.
  2. Ta bort eventuellt svål på späck och mal även det 3 gånger eller beställ färdigmalt.
  3. Blanda färs, späck, potatismjöl och kryddor. Späd undan för undan med vattnet.
  4. Arbeta färsen ordentligt och stek ett smakprov.
  5. Montera korvstoppningsdelarna på hushållsmaskinen.
    Trä på fjälstren på korvhornet och börja stoppa. Se till att det inte blir några luftfickor i korven och stoppa inte för hårt.
  6. Knyt med bomullsgarn, var lite generös med fjälster mellan knutarna och klipp av mellan knutarna.
  7. Gnid korven med saltblandningen och ställ den 3-4 timmar i kyl.
  8. Spola korven och lägg den väl avrunnen i frysplastpåsar.

Fläskkorv – provkökets tips!

Det är nästan nödvändigt att ha en hushållsmaskin med kvarn och korvstoppningstillsats för att göra korv. Visserligen kan man be att få både fläskköttet och späcket malt i affären, men då korven ska stoppas blir det svårt utan maskin.

Kontrollera fjälstren att de är hela. Sätt ena änden på vattenkranen och spola vatten igenom. Klipp av vid eventuellt hål. Gnid gärna in korven med en saltblandning då den är färdigstoppad och låt den ligga och mogna 3-4 timmar i kylskåp.

Salpeter i blandningen ger korven en rosa färg och har dessutom en konserverande effekt.

Recept från