Fläskkarré med bbq-rub och fruktig salsa

Köp helst ekologisk citron när du, som här, ska använda skalet. Mot slutet av grillningen kan man grilla grönsaker direkt ovanför glöden.

15 min + grill ca 2 timmar

1. Barbecuerub: Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda med övriga kryddor, socker, salt och citronskal till en rub.
2. Gnid in köttet med rub. Köttet ska täckas väl av kryddor.
3. Kontrollera temperaturen i grillen, den ska ligga på ca 150°. Lägg köttet på gallret, stäng locket och öppna ventilerna både i locket och i botten på grillen. Är det för varmt kan man minska luftinflödet i locket, men det ska inte strypas helt. Vänd köttet efter ca 30 min. Fortsätt grilla tills det har nått en innertemperatur av 70°, det tar 1 1/2–2 timmar. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs upp.
4. Samma barbecuerub är lika god till lax. En bit laxfilé på ca 1 1/2 kilo kryddas med 2 msk ­barbecuerub och grillas indirekt till 58° innertemperatur. Det tar 20–30 min, beroende på fiskens tjocklek.

Recept från