Recept på fläskfiléspett med två goda såser det grillade köttet. Båda kan förberedas dagen innan.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 fläskfilé à 650 g
1 fläskfilé à 650 g
1 msk olivolja
1 tsk kryddpeppar krossad
1 tsk svartpeppar grovkrossad
1 tsk salt

Ugnstekt färskpotatis:

600 g färskpotatis
1 msk olivolja
2 vitlökar hela
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald

Tomatmajonnäs:

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 krm salt
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk strösocker
1 krm salt

Basilikasås:

1 dl gräddfil eller grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta pressad
2 msk basilika finhackad
1 krm svartpeppar nymald
1 krm salt

Tillbehör:

blandad sallad och körbärstomater

Fläskfiléspett med två såser – gör så här:

  1. Ugnstekt potatis: Sätt ugnen på 225°. Tvätta och halvera potatisen. Lägg den med snittytan ner i en oljad långpanna. Halvera vitlöken och lägg den med snittytan upp i långpannan. Strö på salt och peppar. Baka potatis och vitlök mjuk i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  2. Tomatmajonnäs: Vispa ihop äggula och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under vispning och fortsätt vispa till en slät sås. Rör ner tomatpuré, sambal oelek, socker och salt.
  3. Basilikasås: Blanda gräddfil, vitlök, basilika, peppar och salt.
  4. Kött: Putsa och skär fläskfilén i ca 2 cm stora bitar och trä upp på spett. Blanda olivolja, peppar och salt. Pensla köttet med pepparoljan. Grilla spetten runt om 5-6 minuter.
  5. Servera köttet nygrillat med sås, potatis och sallad.