Fläskfilé i ugn

Läcker fläskfilégratäng. Fläskfilé i ugn gratineras under ett täcke med italiensa smaker. Skiva fläskfilén innan gratineringen – då är det lättare att servera.

Fläskfilé i ugn Receptbild - Allt om Mat
Holger Edström

Fläskfilé i ugn

Ingredienser 4 person(er)

Fläskfilé i ugn
1 tsk salt
2 msk smör
2 krm peppar
500 g fläskfilé
500 g fläskfilé
Tillbehör
haricots verts
sallad
potatisklyftor
Italienskt täcke
1 krm salt
2 st vitlöksklyftor
0,5 krm peppar
1 st basilika, kruka
50 g paprika, grillad, färdig på burk
25 g valnötskärnor
0,5-1 pkt mozzarella, (à 125 g)
Sås
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl crème fraiche
2 msk kalvfond, konc
1 tsk soja
1 msk maizenaredning, ljus
3 dl sky + vatten

1. Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
2. Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
3. Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
4. Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och valnötterna är rostade utan att de blivit brända.
5. Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
6. Servera ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad.

 

Recept från