Fläskbog med äppelsås

Fläskbog med äppelsås Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Fläskbog med äppelsås

Ingredienser 6 person(er)

1,3 kg fläskbog med svålen kvar, benfri
4-5 dl vatten
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 st äpple
1 msk flingsalt
1 st lök, gul
900 g mandelpotatis
Sås:
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 st äpple
1 st kalvbuljongtärning
sky från stekningen, + vatten till 3 dl
2 msk gelé, röd- eller svartvinbärs
Tillbehör:
persilja, finhackad
500 g brysselkål

1. Sätt ugnen på 175°. Skär skåror genom svålen med en vass kniv, både längs- och tvärgående, så att det bildas ett rutmönster. Salta och peppra bogen runtom. Skala och grovhacka löken. Kärna ur och grovhacka äpplet. Lägg lök- och äppelhack i en ugnssäker form och lägg bogen ovanpå. Häll på ca 1 dl vatten och ställ i nedre halvan av ugnen.

2. Ös köttet med steksky då och då och häll på mer vatten så att det inte torkar ut i formens botten och blir bränt. Skala potatisarna. När köttet stekt ca 1 timme läggs de ner i samma form. Sätt in en stektermometer i bogen och fortsätt ösa köttet och vända potatisarna då och då. 

3. Ta upp köttet när innertemperaturen är 72° och lägg det att vila på ett fat. Lyft över potatisarna till en annan ugnssäker form, öka ugnsvärmen till 225° och låt potatisarna steka vidare tills de får fin färg. Koka brysselkål. Blanda den stekta potatisen med finhackad persilja. Skär köttet i jämna skivor. 

4. Sås: Sila stekskyn genom en finmaskig sil. Mät  mängden och tillsätt vatten så att det blir 3 dl. Häll i en kastrull och tillsätt grädde och buljongtärning. Koka upp och låt koka ca 5 min. Rör ut mjöl
i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka ca 5 min. Blanda ner gelé och fint tärnat äpple strax före servering. 

Recept från

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler