Recept på flädertiramisu med fikon och sommarbär. Gör gärna desserten en dag i förväg så att fyllningen sätter sig och kexen tar smak av den goda fläder- och likörblandningen. Förvaras kallt fram till servering.

För 20 personer:

Ingredienser

8 äggulor
1,5 dl strösocker + 1/2 dl
500 g mascarponeost
600 g naturell färskost gärna philadelphia
2 dl flädersaft konc, + 1 dl
1 msk vaniljsocker
4 äggvitor
1 dl vitt vin sött, t ex muscatvin
2 msk amaretto (mandellikör)
60 savoiardikex (ca 3 paket)
250 g hallon

Garnering:

3 msk kakao
4 fikon
1,5 liter blandade bär, t ex hallon, blåbär, ­vinbär, jordgubbar myntablad
ätbara blommor, t ex gurkört

45 minuter + 6 timmar i kyl

Tiramisu med fläder – gör så här:

  1. Vispa äggulor och 1 1/2 dl socker poröst. Tillsätt mascarponeost, färskost, 2 dl flädersaft och vaniljsocker. Vispa till en slät smet.
  2. Vispa äggvitor och 1/2 dl socker till en fast marängsmet. Vänd försiktigt ner den i ostsmeten.
  3. Blanda vin, amaretto och 1 dl flädersaft. Doppa hälften av kexen i vätskan och lägg dem i en form, ca 25 x 25 cm. Bred över hälften av ostsmeten och lägg på hallonen. Doppa resterande kex i sprit- och fläderblandningen och lägg dem i formen. Bred över återstående ostsmet. Låt tiramisun stå i kylen ca 6 timmar.
  4. Pudra över kakaon och toppa med fikonklyftor, bär, myntablad och blommor.

Recept av Jennie Benjaminson

Nyhetsbrev med fokus på bakning

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad

Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem!
Bonniers stora bakbok 2017