Fläderrisotto med jordgubbar

Avorioriset drar åt sig vätska och kan koka ganska länge utan att bli mosigt. Ett bra risottoris.

1. Häll riset i en gryta eller traktörpanna. Häll mjölk, kondenserad mjölk och strimlor av citronskalet i en annan gryta och koka upp.
2. Häll lite av den varma mjölken samt flädersaften i riset och hetta upp riset. Tillsätt mjölken lite i taget i riset under konstant omrörning. Häll inte i mer mjölk än att den sugs upp av riset inom någon minut. Fortsätt att hälla och röra om.
3. När riset kokat mjukt men inte blivit mosigt stänger man av plattan.
Det ska vara en fast massa av hela risgryn i den krämiga mjölken.
4. Häll i resten av mjölken, lägg på locket och låt det stå och dra 10 minuter. Kyl sen ner snabbt.
5. Vill man ha en mer lös risotto häller man i lite mer kall mjölk.
6. Servera den kalla risotton i djupa tallrikar, strödd med socker och med skivade jordgubbar. Andra serveringsförslag är mald kardemumma, med krusbärs- eller rabarberkompott eller skivade jordgubbar som marinerat i flädersaft samt nyplockade fläderblommor.

Recept från