Det är trevligt att servera tillbehören i små skålar till soppan så var och en kan lägga i själv. Vill du kan du även servera med 1 msk mini fraiche per portion.

För 2 person(er)

Ingredienser

0,5 gul lök
1 morot liten
1 msk smör
1 burk tomater hela (400 g)
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 tsk timjan
0,5 msk citronsaft pressad

Tillbehör:

100 g räkor med skal, eller 1 burk musslor
200 g laxfilé skinn- och benfri
0,5 msk smör
1 msk mini fraiche eventuellt

Gremolata:

0,5 citron rivet skal
0,5 dl persilja hackad
1 vitlöksklyfta finhackad

1. Skala löken och skär den i smala klyftor. Skala och tärna moroten.
2. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Häll på tomater och smula ner buljongtärningen. Tillsätt vatten, salt, peppar, timjan och citronsaft. Låt allt sjuda på svag värme under lock 10–15 min. Smaka av soppan med ev ytterligare salt och peppar.
3. Skala räkorna och lägg upp i en skål. Skär laxen i 1 cm stora bitar. Stek den i smör i stekpannan, 1–2 min. Lägg upp laxen på fat. Blanda ingredienserna till gremolatan och lägg upp i en skål.
4. Låt var och en ta för sig av tillbehören till soppan vid servering.