Bästa receptet på krämig fisksoppa med saffran och aioli

Recept på en underbar, matig fisksoppa med torsk, lax, räkor, fänkål och saffran. Koka en egen fond på räkskalen för att ge soppan mesta möjliga smak. Fisksoppa har ofta många ingredienser och tar en stund att göra, därför tipsar vi här även om en snabblagad och enkel fisksoppa. Du hittar även ett recept på fisksoppa med tomat, en lyxig bouillabaisse och en matig fiskgryta med saffran, lax och räkor.

50 min

Fisksoppa med saffran och aioli

  1. Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkorna i kylen.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och koka ca 5 min. Tillsätt vattnet. Låt koka under lock ca 15 min.
  3. Skala och skär potatisen i ca 2 × 2 cm stora tärningar. Ansa och skär fänkål och pak soi i grova bitar. Skär lax och torsk i ca 2 × 2 cm stora bitar.
  4. Sila buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde, salt och chiliflakes. Lägg potatisen i grytan och koka ca 8 min.
  5. Lägg i fänkål, pak soi och fisk. Låt koka ytterligare ca 3 min.
  6. Lägg i räkorna (de ska inte koka i soppan, då blir de sega). Servera med aioli och gjutjärnspannebröd med alger och prästost.

Aioli:

Vispa ihop äggulor och citronsaft eller vinäger. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning. Smaka av med pressad vitlök och salt.

 

 

Fisksoppa med tomat och apelsinaioli

Fisksoppa-med-tomat-Recept

Soppan kan förberedas fram till att fisken och musslorna ska tillsättas. Även aiolin kan stå färdig i kylen.

Det här behövs till 6 personer:

400 g lax, färsk
400 g fisk, vit, t ex gös, sej
1 tsk salt
2 burkar musslor i vatten (á 225 g)
400 g potatis
1 fänkål, liten (ca 200 g)
1 lök, stor, gul
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk timjan, torkad
1/2 tsk fänkålsfrön, hela
200 g paprika i vatten, rostad
1 tomater, förp passerade (400-500g)
2 dl vin, torrt vitt
1 msk hummerfond, konc
1 1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1/2 msk salt
2 dl crème fraiche
1 dl apelsin, pressad

Aioli:

3 äggulor
1 vitlöksklyfta, liten pressad
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
4 krm salt
1 tsk apelsinskal, finrivet

Tillbehör:

timjan, färsk

Gör så här:

Aioli:

1. Vispa ihop äggulor, vitlök och vinäger. Tillsätt olja lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt och apelsinskal. Täck över och ställ kallt till servering.

Soppa:

2. Skala och tärna potatisen. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs potatis, fänkål och gul lök i olja i en vid kastrull ca 5 min under omrörning.
3. Tillsätt vitlök, timjan och fänkålsfrön. Fräs ytterligare 2-3 min under omrörning. Grovhacka paprikan. Blanda ner paprika, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar och salt.
4. Sjud på svag värme under lock ca 30 min. Mixa med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och apelsinsaft.
5. Skär fisken i mindre bitar. Salta. Häll av musselspadet. Vänd ner fisk och musslor i soppan. Sjud försiktigt ca 2 min före servering. Smaka ev av med mer salt.
6. Servera tillsammans med aioli och färsk timjan.

 

 

Bouillabaisse

Bouillabaisse-Recept

Att som här göra en bouillabaisse från grunden måste ta en del tid i anspråk. Den som inte vill filéa fisken själv kan givetvis be fiskhandlaren om detta. Glöm då inte att få med huvud och skrov till fiskbuljongen.

Det här behövs till 6 personer:

3 fiskar, t ex 1 havsaborre, 1 gös, 1 rödspätta (det ska vara ca 700 g filé, huvud utan gälar och skrov blir buljong)
500 g räkor, skal, kräftor eller andra skaldjur (skalen blir buljong)

Musslor

1 musslor, påse
100 g fänkål, ca 1/4
1 lök, gul
2 vitlöksklyftor
1 knippe persiljestjälkar, några
1 nypa räkskal
3 lagerblad
1 msk olivolja
3 dl vitt vin, torrt
3 dl vatten

Buljong

musselbuljongen, osilad
6 dl vatten
1 huvud, utan gälar och skrov
2 tomater

Aioli

2 äggulor
1 dl majsolja
1 dl olivolja
3 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 nypa peppar

Soppa

5 potatisar, ca 400 g
300 g fänkål, ca 3/4
2 msk olivolja
1/2 pkt saffran, 0,25 g
11 dl mussel- och fiskbuljong
1 1/2 tsk salt
1 piri piri, hel
1/2 tsk timjan, torkad
2 tomater

Gör så här:

1. Rensa och skär fiskarna till fina skinn- och benfria filéer. Spara ryggben, fenor och huvud utan gälar, men kassera inälvorna. Skär filéerna i ca 3 cm stora bitar och lägg dem i kylen. Rensa även skaldjuren, spara skalen och lägg allt i kyl.

Musslor:

2. Skrubba och skölj musslorna. Kassera alla musslor med trasigt skal eller de som inte sluter skalet när du knackar på det. Ansa och hacka fänkål, skala och hacka lök och vitlöksklyftor, skär i persiljestjälkar och fräs allt i olja tillsammans med räkskal och lagerblad i en stor kastrull ca 1 min. Tillsätt vin och vatten och koka upp. Häll snabbt ner musslorna och lägg på locket. Låt det koka kraftigt ca 3 min. Blanda om en gång under koket. Dra bort från värmen och låt stå ca 5 min.

Buljong:

3. Ta upp musslorna med hålslev. Lägg ner fiskben och huvud i musselbuljongen och tillsätt mer vatten samt tomater skurna i bitar. Låt sjuda ca 10 min med lock och 10 min utan lock. Låt buljongen stå ca 5 min. Sila den därefter i en finmaskig sil eller genom en silduk.

Aioli:

4. Lägg äggulor i en skål. En fuktig trasa eller kökshandduk under skålen gör att den inte glider omkring när du vispar. Vispa ner olja, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Smaksätt med pressad vitlök, vinäger, salt och peppar.

Soppa:

5. Skala och skär potatis i bitar. Ansa och skär fänkål i bitar. Hetta upp olja i en kastrull och fräs potatis, fänkål och saffran ca 2 min. Tillsätt den silade buljongen, salt, piri piri och timjan. Koka under lock tills potatisen blir mjuk. Kör soppan slät med mixerstav eller i omgångar i en vanlig mixer.

6. Plocka ur de kokta musslorna ur sina skal men spara några med skal för dekoration. Skär de skållade, skalade och urkärnade tomaterna i smala klyftor. Hetta upp soppan och lägg i fisk och skaldjur. Låt stå på eftervärme ca 5 min. Lägg i tomatstrimlor strax före servering. Servera med aioli och bröd.

Enkel fisksoppa med timjan

Enkel-fisksoppa-Recept

Köp färdiga brödkrutonger eller skär ett ciabattabröd i skivor, droppa över ca 1 tsk olivolja. Rosta brödet i 225º tills det blir guldgult.

Det här behövs till 1 gryta:

8 kokta potatisar, (400 g)

500 g soppgrönsaker, eller:

1 stor morot
1 palsternacka
1 rotselleri, en bit
1 purjolök, en bit
1 bifftomat
2 msk olivolja
1 pkt fisksoppa, t ex Kelda (500 g)
400 g fiskgrytbitar, t ex lax, och hoki
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
färsk timjan

Tillbehör:

bröd, gärna rostat

Gör så här:

1. Skala och halvera potatisen. Koka den mjuk. Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Ansa och skiva purjolöken. Skär tomaten i bitar.
2. Fräs rotsakerna i olja ca 5 min. Tillsätt purjolök och tomat och fräs 1–2 min. Blanda i fisksoppan och lägg i fisken. Blanda ner potatisen i soppan. Sjud under lock ca 5 min. (Späd med lite vatten om den känns för tjock.)
3. Fördela soppgrytan i skålar. Garnera med örter. Servera med bröd.

 

 

Fiskgryta med saffran, lax och räkor

Fiskgryta-Recept

En fiskrätt där alla tillbehör är samlade i samma gryta. Det behövs bara ett gott bröd till.

Det här behövs till 12 personer:

8 potatisar (ca 800 g)
2 gula lökar
2 morötter
1 stjälkselleri
2 fänkålsstånd (à ca 250 g)
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 påsar saffran (à 1/2 g)
50 g smör
4 stjärnanis
4 lagerblad
2 tsk anis, hel
12 svartpepparkorn
1 l fiskbuljong (tärning + vatten)
2 dl vitt vin, torrt
3 dl vispgrädde
1-2 kg laxfilé, utan skinn och ben
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymald
400 g räkor, skalade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatis, lök och morot i bitar. Ansa och skär selleri och fänkål i bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och finhacka vitlöken.
2. Fräs vitlök och saffran i smör i en gryta. Tillsätt rotfrukter, grönsaker och kryddor och fräs ca 5 min.
3. Häll över buljong, vin och grädde. Låt sjuda under lock ca 10 min.
4. Skär laxen i mindre bitar och krydda den med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Strö över räkor och servera grytan med lax och saffransbröd.

 

SE ÄVEN: Grundrecept på aioli

 

 

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från