Receptet på fiskgryta à la Drakos har anor från 1925 och belönades i en tävling med fiskrecept som Allt om Mat arran­gerade 1975. En klassiker som fortfarande håller stilen.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g koljafilé eller annan vit fisk
1,5 tsk salt
1 rödlök stor
1 vitlöksklyfta
1 dl blekselleri finhackad
1 dl gräslök
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
2 dl vatten
0,5 tsk timjan eller 0,5 msk färsk timjan
4 färsk tomat klyftade

TILLBEHÖR

rostat bröd
ris
sallad

Fiskgryta à la Drakos – gör så här:

  1. Skär fisken i 4×4 cm stora bitar, lägg dem i form och strö över saltet och gnid in det i fisken.
  2. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Fräs lök, vitlök, selleri och gräslök i olivolja i en tjockbottnad gryta.
  3. Blanda tomatpuré, socker och vatten och häll i grytan. Lägg i fisken. Om fisken inte täcks, så häll på mer vatten. Tillsätt tomaterna och strö över timjan. Sjud under lock i 5 min.
  4. Servera med rostat bröd, ris och sallad.