Fiskgrytan blir extra god med salsa verde: av en grön sås med basilika, ansjovis och vitlök som droppas över. Lägg i lax och räkor mot slutet, så att inte laxen kokar sönder eller räkorna blir sega.

För 10 personer

Ingredienser

Fiskgryta

1 kg laxfilé
250 g räkor med skal (ca 100 g skalade)
1 kg musslor med skal
2 lökar gula
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk smör
2 saffran påsar á 0,5 g
3 burkar tomater hela, burkar á 400 g
1-2 dl vitt vin torrt
2 hönsbuljongtärningar
2 tsk timjan
1 lagerblad
1 tsk salt
2 msk dill hackad

Salsa verde

1 basilika kruka färsk
4 ansjovisfiléer små
2 vitlöksklyftor skalade
1 dl olivolja
1 lime rivet skal
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar

SERVERING

1 knippa potatis kokt
1 brytbröd

Fiskgryta med räkor, lax och salsa verde – gör så här:

  1. Salsa verde: Finhacka basilika, ansjovis och vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljan under tiden som maskinen går. Tillsätt resten av ingredienserna till salsan.
  2. Skär fisken i stora bitar. Skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  3. Skala och hacka gul lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen.
  4. Stek de båda löksorterna och fänkål i smöret i en gryta och låt det fräsa 4-5 min. Tillsätt saffran. Häll i tomater, vin och delade buljongtärningar. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan sjuda 10 min. Släng de musslor som inte öppnats. Hit kan förberedas.
  5. Salta och lägg ner fisken i grytan. Låt sjuda ca 5 min. Blanda ner räkorna. Strö över dill.
  6. Servera grytan med kokt potatis, salsa verde och brytbröd.