Fiskgryta med rostad butternut – gör så här

Pumpan får en koncentrerad och fyllig smak när den rostas i ugnen tillsammans med andra grönsaker innan den används som bas i grytan.

Fiskgryta med rostad butternut

 

1. Sätt ugnen på 225°. Skala pumpan. Dela, kärna ur och skär den i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

2. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Skala och skär lök och vitlök i klyftor. Dela chilin och skrapa ut kärnorna. Lägg fänkål, lök, vitlök och chili på plåten med pumpa. Ringla olivolja över alltihop och stek mitt i ugnen ca 20 minuter.

3. Ta ut plåten och lägg en eller två bitar pumpa åt sidan (de ska användas vid servering).

4. Lägg rostad pumpa, fänkål, lök, vitlök och chili i en rymlig gryta. Tillsätt vatten, vin och fond och koka upp. Låt det sjuda under lock ca 10 minuter. Mixa med en mixerstav till en slät grytbas.

5. Skär fisken i kuber. Lägg fisken i den heta grytan och låt den knappt sjuda ca 4 minuter. Lägg i räkorna samt den sparade biten pumpa skuren i tärningar.

6. Stek eller grilla pilgrimsmusslorna i het panna ca 1 minut på varje sida. Stek eller grilla salladslökarna ca 0,5 minut så att de får lite färg.

7. Servera grytan i djupa tallrikar och lägg en pilgrimsmussla på varje tallrik. Toppa med salladslök. Strö över salt.

Recept från