Fiskgratäng med räkor

Fiskgratäng med räkor. Det är de små detaljerna som gör en fiskgratäng till ljuvligt god festmat. Först får fisken sjuda ensam i ugn, spadet
används till såsen och räkorna läggs direkt på fisken, inte i såsen. Sen sköter ugnen resten!

Ingredienser 4 portioner

1 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
600 g torskfilé, ekologisk
500 g räkor, oskalade
Potatismos:
2 msk smör
800 g potatis, mjölig sort
1 st äggula
1 dl mjölk, het
Salt & vitpeppar
Sås:
2 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
3 msk dill, hackad
1 msk citron, pressad saft
1 msk skaldjursfond, koncentrerad
Salt & vitpeppar
1 dl fiskspad
Servera med:
citronklyftor och dill

1. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.

2. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.

3. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

4. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.

5. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.

6. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.

 

Recept från