Fiskgratäng med dill och ansjovissås kan göras på färsk fisk eller fryst. Fryst fiskblock bör tina sakta i kylen under ett dygn.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g sejfilé, färsk eller fryst
0,5 tsk salt

Sås

1 liten gul lök
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
55 g ansjovisfilé
0,5 dl dill hackad
2 tomater

Tillbehör

0,5 kg färskpotatis
1 färsk gurka

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Sås: Finhacka och mjukstek löken i smör utan att den tar färg.
Dra kastrullen från plattan. Blanda ner vetemjölet. Späd med vatten, grädde och ansjovisspad. Låt såsen sjuda på svag värme 3-4 minuter under omrörning.
3. Hacka ansjovisfiléerna och dillen. Blanda hacket i såsen.
4. Salta fiskfiléerna på båda sidor och lägg dem i en smord ugnssäker form. Häll såsen över. Skiva tomaterna. Lägg dem ovanpå.
Gratinera i mitten av ugnen 25-30 minuter. Servera med potatis och färsk gurka.