Fiskgratäng frasig

Fiskgratängen blir extra frasig då vi valt panko, ett asiatiskt, lite grövre ströbröd. Panko finns i välsorterade livsmedels-butiker eller asiatiska butiker.

30 min

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skrubba och koka potatisen mjuk  15–20 min.
3. Smält smöret och pressa i vitlöksklyftan. Rör om.
4. Smörj en ugnsfast form med 1 tsk raps-olja. Lägg i fiskfiléerna och pensla dem med smöret. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Stek panko eller ströbröd gyllenbrunt i 1 msk olja i en medelvarm panna.
6. Plocka och finhacka persiljan. Blanda ströbröd, ost och persilja. Fördela smulet över fisken. Baka i ugnen 10–12 min tills fisken är färdig (54° innertemperatur).
7. Gräslökssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk i 1/2 msk smör. Vispa ner crème fraiche, mjölk och fond. Sjud ca 5 min. Finhacka gräslöken och pressa limesaft och tillsätt till såsen. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Mixa allt till en slät, grön sås.
8. Servera fisken med kokt potatis, gräslökssås och en grönsallad med tomater.

Recept från /LagaLätt