Fisk- och skaldjurssoppa med saffran och konjak

I soppan kan du variera eller blanda olika fisksorter.

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
1 msk smör
8 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk konjak
1 st potatis, mjölig och skalad i klyftor
1 st gul lök, medelstor
0,5 g saffran
2 st vitlök, skivade klyftor
2 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk färsk timjan, hackad
200 g räkor, med skal
2 dl vitt vin
1 msk hackad dill
50 g musslor, utan skal
250 g valfri fiskfilé, i kuber, gärna lax eller tors
4 msk koncentrerad hummer- eller fiskfond
Tillbehör:
, baguette, gräddfil, räkor

1. Hacka och fräs löken i smör tillsammans med skivad vitlök och timjan.
2. Tillsätt vatten, fond, grädde, vin, och tomatpuré. Låt sedan soppan koka ihop ca 10 min utan lock.
3. Lägg därefter i potatisklyftorna och koka dem mjuka. 4.
När potatisen är mjuk tillsätt fisken i kuber, musslor, rensade räkor, konjak, saffran, farinsocker, dill och salt.
5. Ge soppan ett snabbt uppkok och servera den rykande het. Servera gärna nybakad baguette till, och garnera soppan med en klick gräddfil och några skalade räkor.

Recept från