Med en matberedare går det lätt att blanda smeten till fisk- och skaldjurspatén. Se till att alla ingredienser är riktigt kalla.

För 20 person(er)

Ingredienser

750 g färsk fiskfilé varav hälften lax och hälften sej eller gös
250 g skalade kräftstjärtar
1 msk salt
2 krm vitpeppar nymald
1 krm cayennepeppar
3 ägg
7 dl visp- eller mellangrädde
0,5 citron rivet skal och saft
0,5 dl färska örter hackade, t ex dill, gräslök, dragon

Garnering

1 dl svarta sesamfrön

Romsås

4 dl lätt crème fraiche
150 g rom t ex sikrom, ishavsrom eller röd stenbitsrom

Fisk- och skaldjurspaté – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Ställ in en långpanna med vatten i nedre delen av ugnen. Mixa fiskfiléer och kräftstjärtar till en fin färs i matberedare tillsammans med saltet. Blanda i peppar och ägg. Tillätt grädde och citronsaft i en tunn stråle under mixning. Lägg i citronskal och örter.
  2. Fördela smeten i små smorda portionsformar à 1–1 1/2 dl eller i en stor form. Strö över sesamfrön. Ställ formarna i vattenbadet. Tillaga 30 min–1 timme beroende på formarnas storlek. Låt patén kallna.
  3. Blanda creme fraiche med rom. Servera till patén. 

Tips! Det är gott att smaksätta färsen med några droppar konjak eller vitt vin.

Fler recept med: Buffé, Fisk, Förrätter, Skaldjur, Tjejmiddag