Fish’n Chips

Recept på Fish’n Chips. Bjud ur tidningspappersstrut, men fodra den med smörgåspapper först. Maltvinäger är gott att stänka på potatisen när man ska äta.

För 4 personer

Ingredienser

700 g torskfilé färsk, utan skinn och ben
1 tsk salt
1 liter rapsolja

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl
1 äggula
2 krm salt
2 dl öl ljust
4 dl panko (japanskt ströbröd)

Mushy peas:

250 g ärter frysta
3 msk mynta hackad
1 msk citron pressad
1 msk olvolja
0,5 tsk salt

Ugns-pommes:

800 g potatis stor, mjölig
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt

40 minuter + 20 minuter i ugn

Fish’n Chips – gör så här:

  1. Potatis: Sätt ugnen på 250°. Skölj och skär potatisen i grova stavar och lägg på en plåt. Ringla över olja.  
  2. Rosta potatisen mitt i ugnen 20–25 min. Krydda med salt.
  3. Mushy peas: Koka ärterna i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa med mixerstav till en halvgrov röra. Krydda med salt.
  4. Frityrsmet: Vispa ihop mjöl, äggula och salt. Späd med ölet. Häll pankon på en tallrik.
  5. Skölj och torka fisken med hushållspapper. Skär den i 5–6 cm stora bitar.
  6. Hetta upp oljan till 175°. Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och vänd dem i pankon. Fritera några bitar i taget 2–3 min på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.
  7. Servera den nyfriterade fisken med potatis och mushy peas.