Fishcakes med senapssås och smörslungad spenat – Bästa resträtten!

Recept på engelska fishcakes med senapssås och smörslungad spenat. Precis som de serveras på många gastropubar i Storbritannien. Har du gjort lax i ugn och fått rester? Då passar den här rätten perfekt! Hoppa över steget med att koka fisken och ta 600 g av din redan stekta lax istället.

Annonsen laddas.

ca 30 min

Gör så här:

  1. Skär laxen i stora bitar och koka den i vatten ca 7 min. Dra av skinnet och finfördela laxen med gaffel i en skål.
  2. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min. Mosa med potatisstomp och låt svalna.
  3. Blanda potatis med lax, gräslök, citronskal, salt och peppar. Forma  8-10 biffar och doppa eller pensla dem med ägg. Vänd i panko. Lägg upp på fat och ställ kallt.
  4. Såsen: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Håll såsenvarm medan du steker biffarna.
  5. Stek biffarna i smör på medelvärme ca 2 min på varje sida.
  6. Hetta upp smör i en kastrull. Skölj ev spenaten. Slunga spenaten i smöret i omgångar i kastrullen. Salta. Lägg upp spenaten tillsammans med fishcakes och senapssås. Servera gärna med en citronklyfta.

Tips: Har du lax kvar som rest? Då tar du din färdiga lax och mosar ihop med potatisen och hoppar över steg 1.

 

Fem tips på hur du minskar matsvinnet:

  1. Det går utmärkt att frysa in livsmedel som till exempel grädde, ost och smörgåsskinka. Tina dem försiktigt i kylen.
  2. Hacka och frys in frukt och grönsaker som är på väg att bli övermogna. Använd sedan till smoothies eller soppa, eller dryga ut din köttfärssås eller gryta.
  3. Hacka upp färska örter som du inte hinner använda och frys in i en burk.
  4. Köp mat med kort bäst före-datum om du ska laga den samma dag. Många butiker har en speciell låda med sådana varor.
  5. Bäst före-datum som används på äggkartonger gäller vid förvaring i rumstemperatur. Om äggen förvaras i kylskåp håller de i månader. 

Recept från Allt om Mat