Finstrimlad surkål

Recept på finstrimlad surkål. När den strimlade kålen bearbetas ger den ifrån sig mycket vätska. Rödkålen kan bytas ut mot samma mängd vitkål.

40 min + 2 dygn i rumstemperatur + 10 dagar i kyl

Gör så här:

  1. Ansa kålen och finstrimla den på skärmaskin eller mandolin. Varva kål, salt och kummin i en bunke. Stampa den så att den blir saftig, använd gärna en mortelstav. 
  2. Lägg kålen i en vac-påse och kör den i vac-maskin eller packa den hårt en burk. Det är viktigt att man packar burken tätt med kålen så att det kommer in så lite syre som möjligt. Se till att kålen ligger under vätska hela tiden. Lägg på en tallrik som press, lägg en tyngd på tallriken. Låt stå i rumstemperatur, 20–22°, ca 2 dygn. 
  3. Sätt locket på burken. Låt stå i 15–18° eller i kylen 10–14 dagar. Om man vill förvara surkålen längre i burkar är det viktigt att desinficera dem först. 

 

Recept från