Filégryta med potatis, paprika och ostcrème

Recept på filégryta med potatis, paprika och ostcrème. Ostcrèmen som serveras till bidrar med god sälta.

30 minuter + 25 minuter koktid

Gör så här:

  1. Putsa och skär filéerna i ca 2 cm breda skivor. Skala och skär potatisen i ca 1 cm breda skivor. Lägg potatisen i kallt vatten. Ansa och strimla löken. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och skiva vitlöken. 
  2. Bryn köttet i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet på ett fat. Fräs lök, paprika och vitlök i 2 msk olja ca 3 min. 
  3. Låt potatisen rinna av. Lägg hälften av potatisen i en stor gryta. Lägg på hälften av köttet, grönsakerna och oliverna. Lägg på resterande potatis, kött, grönsaker och oliver.
  4. Blanda vatten, vin, fond och lagerblad i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min. Häll skyn i grytan. Låt koka upp och sjud under lock ca 25 min, tills potatisen är mjuk. 
  5. Crème: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Låt kallna. Vispa crème fraichen fast med elvisp. Blanda ner nötter och ost. Krydda med salt och peppar. Riv basilikan i mindre bitar. Strö den över grytan. Servera med ostcrèmen. 

 

Recept från