Marmeladen görs i två steg för bästa smak. En skiva roquefortost och bröd smakar ljuvligt gott till.

För 4 dl

Ingredienser

500 g fikon färska
6 lagerblad
400 g ljust muscovadosocker
1 citron pressad saft

Fikonmarmelad – gör så här:

  1. Dag 1: Skölj fikonen och skär bort fästena. Skär fikonen i klyftor. Förväll lagerbladen i vatten ca 2 min. Låt rinna av. Koka upp fikon, lagerblad, socker och citronsaft i en kastrull. Låt kallna. Ställ i kylen till nästa dag.
  2. Dag 2: Låt sockerlagen rinna av och koka den till 105°, mät med hushållstermometer. Tillsätt frukten och koka återigen till 105°. Pensla under kokningen med en pensel doppad i vatten på kastrullens insida så förhindrar du att sockret kristalliseras. Skumma väl.
  3. Häll upp marmeladen på rena, varma burkar. Ställ burkarna upp och ner. Låt kallna till nästa dag.