Stora hattar av portabello, pocherade ägg och god vitvinssås serveras tillsammans med fettucine.

För 8 person(er)

Ingredienser

500 g fettuccine
1 msk salt
300 g portabello
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
200 g frysta ärter
8 ägg
1 l vatten
1 tsk salt
1 tsk ättika (24 %)
1 nypa färsk körvel
1 dl parmesanost grovriven

Sås

2 schalottenlökar
1 msk olivolja
3 msk vetemjöl
3,5 dl vatten
1,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl mellangrädde (27 %)
1 msk koncentrerad kalvfond
0,75 tsk torkad körvel
1 tsk salt

Fettuccine med skogssvamp och ärter

1. Såsen: Finhacka schalottenlöken. Mjukstek den i olivolja i en kastrull, utan att den tar färg. Rör i vetemjölet. Späd med vin och vatten i omgångar och sjud ett par minuter. Tillsätt grädde, kalvfond och körvel. Koka ihop såsen ett par minuter. Smaka av
med salt. Ställ såsen åt sidan. Värm före servering.
2. Svampen: Dela svampen på mitten och skiva halvorna. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i svampen, sänk värmen och fräs svampen på relativt svag värme så att den torkar till något utan att
bli bränd. Tillsätt salt. Rör om då och då.
Värm före servering.
3. Äggen: Koka upp 1 liter vatten tillsammans med salt och ättika i en vid kastrull. Knäck äggen, ett i taget, i en liten kopp. Låt ägg efter ägg glida ner i det sjudande vattnet mot kastrullens insida.
Pochera 4 ägg åt gången 7-8 minuter. Ta upp med hålslev. Håll äggen varma under folie till servering.
4. Koka pastan i vatten med 1 msk salt och värm ärterna enligt beskrivningen på förpackningen. Värm djupa tallrikar i 80°, en kvart i mitten av ugnen.
5. Fördela pastan i tallrikarna. Häll såsen över, sedan svamp, ärter och pocherat ägg. Strö över riven parmesanost och garnera med färsk körvel.

Fler recept med: Övrigt