Feijoada – brasiliansk böngryta med fläsk

Underbart god och matig böngryta. Servera före det grillade köttet eller som en egen rätt med bröd till.

Gör så här:

1. Lägg bönorna i kallt vatten ca 12. timmar. Skär 250 g fläsk i tärningar och 300 g korv i ca 1 cm breda skivor. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin. Repa bladen från koriandern.

2. Häll av vattnet från bönorna. Stek fläsk, korv, lök, vitlök, chili och koriander i olja i en gryta. (Stek 100 g fläsk och 100 g korv, lägg det på grytan vid ­servering.)

3. Häll i bönorna och täck med vatten. Tillsätt buljongtärning, salt och peppar och låt grytan koka under lock ca 1 1/2 timme. Ta av locket och låt koka ytterligare 1/2–1 timme, tills bönorna är mjuka och grytan har kokat ihop. Smaka av med sherryvinäger.

Recept från