Favaröra på gula ärter

Recept på favaröra på gula ärter. Favaröra är ett väldigt populärt tillbehör till grekisk meze.

För 8-10 personer på buffé:

Ingredienser

3 dl gula ärter
6 dl vatten
1 gul lök stor
2 salladslökar den vita delen
0,5 dl olivolja
1 msk citron pressad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Garnering:

0,5 dl olivolja
salladslök
kapris
persilja

20 minuter + 8 timmar blötläggning + 40 minuter koktid

Favaröra på gula ärter — gör så här:

  1. Lägg ärterna i kallt vatten ca 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet. Koka ärterna i 6 dl vatten ca 10 min. Skumma väl.
  2. Skala och skiva löken. Strimla salladslöken. Lägg löken i grytan och tillsätt olja och citronsaft. Koka tills ca 1 dl vätska återstår, ca 30 min.
  3. Mixa ärterna med mixerstav. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar. Låt kallna.
  4. Ringla över olja. Garnera med strimlad salladslök, kapris och persilja.  

Recept av Maro Papadopoulou