Här gäller det att man har alla ingredienser förberedda, sedan är det bara att börja rulla. Rispapperet går lätt sönder, så ha lite tålamod. Japansk majonnäs finns i asiatiska butiker, men vanlig majonnäs funkar också.

För 12 rullar

Ingredienser

Färska vårrullar med räkor, nötter, majonnäs och mynta

500 g räkor med skal
100 g glasnudlar
1 rättika (ca 100 g)
2 morötter (à ca 75 g)
1/4 isbergssalladshuvud
1/2 röd chili, t ex spansk peppar
1 lime, rivet skal
1 msk pressad lime
1 msk asiatisk fisksås
Ca 20 rispapper
1 dl hackade cashewnötter
1/2 dl japansk majonnäs
2 krukor mynta

Dippsås

1 dl japansk soja
1/2 dl risvinäger
3 msk lime
2 msk asiatisk fisksås
2 msk finriven ingefära

1 timme

Gör så här:

  1. Skala räkorna och grovhacka dem. Koka nudlarna enligt paketets anvisning. Spola dem i kallt vatten och låt kallna.
  2. Skala rättika och morot och strimla tunt. Finstrimla salladen.
  3. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda chili, limeskal, -saft och fisksås med nudlarna. Klipp gärna nudlarna med en sax så är det lättare att jobba med dem.
  4. Lägg rispapper, ca 4 åt gången, i kallt vatten tills de mjuknat. Ta upp ett papper i taget och lägg på en torr, ren kökshandduk. Torka lätt med handduken.
  5. Lägg på 2 myntablad och sedan strimlade grönsaker, nudlar, räkor, nötter och majonnäs.
  6. Vik över sidorna mot mitten först så att de möts. Rulla sedan ihop till en rulle. Lägg rullen med skarven nedåt. Upprepa tills alla ingredienser är slut. Lägg de färdiga rullarna på en fuktig handduk och lägg ytterligare en fuktig handduk över.
  7. Dela rullarna lägg upp på fat. Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen. Häll upp en kopp till varje gäst att dippa i.