Färsfylld lammstek med parmesanpotatis och örtsky

Recept på färsfylld lammstek med parmesanpotatis och örtsky. Pancetta, örter och vitlök smaksätter lammfärsen. Fyllningen gör steken saftig och god. Pancetta kan bytas ut mot hackat bacon.

45 minuter + 2 h i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Fintärna pancettan. Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor. Blanda färsen med pancetta, vitlök, vin, örter, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 
  2. Skär ett djupt snitt längs med lammsteken och vik upp den. Tryck ut färsen på lammsteken. Vik ihop steken och bind om med steksnöre. Krydda runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala 6 vitlöksklyftor. 
  3. Bryn lammsteken runt om i olja tillsammans med de 6 hela vitlöksklyftorna och de hela örtkvistarna.
  4. Lägg steken i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme. Ös steken flera gånger med skyn som bildats. 
  5. Parmesanpotatis: Skala och halvera potatisen. Skär ca 4 snitt i varje potatis och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda potatisen med olja och salt. 
  6. Ta ut och låt lammsteken vila. Höj ugnsvärmen till 250°. Tillaga potatisen mitt i ugnen ca 20 min. Strö osten över potatisen och tillaga ytterligare ca 10 min. 
  7. Örtsky: Koka upp vatten, vin och fond i en kastrull och låt sjuda ca 5 min. Blanda i örterna och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. 
  8. Sallad: Grovstrimla svartkålen. Skala och strimla löken. Fräs kål och lök i olja ca 3 min. Blanda i bönorna och fräs ytterligare ca 3 min. Krydda med salt. 
  9. Skär steken i skivor. Garnera med timjan. Häll skyn som bildats i örtskyn. Servera steken med sky, potatis och grönsaker. 

Recept från