Den här varianten av Jansson är väl värd att prova. Bra även som vickning med knäcke och en god ost. Önskas kraftigare smak kan ansjovismängden ökas.

För 10 person(er)

Ingredienser

2 gula lökar
2 msk smör
5 potatisar medelstora
3 palsternackor
125 g ansjovisfiléer
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk ströbröd

Farmor Anna-Stinas frestelse med palsternacka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Skala potatisen och palsternackan och skär dem i 1/2 cm tjocka strimlor.
  2. Varva potatis, palsternacka, lök och ansjovisfi léer i en ugnssäker form. Droppa över ansjovisspadet. Blanda grädden och mjölken och häll på blandningen. Strö över ströbröd och tilllaga mitt i ugnen 45-50 min.
Fler recept med: Buffémat, Gratäng, Jul, Övrigt, Påsk