Fänkålskryddad påsklax­

Recept på fänkålskryddad påsklax­, en kryddig lax med örtsås och primörer som passar perfekt på påskbordet.

30 min + 8 timmar i kylen+10 min i ugn

Fänkålskryddad påsklax

 

1. Stöt fänkålsfrön och svartpeppar grovt i mortel. Blanda det med salt. Strö kryddblandningen på laxen och lägg fisken i dubbla plast­påsar. Låt ligga i kylen ca 8 timmar.

Örtsås:

2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör på svag värme ca 5 min. Tillsätt fond, vatten och vin. Låt koka ihop till hälften.

3. Tillsätt grädden och låt såsen koka ihop ytterligare, tills ca 8 dl återstår. Krydda med peppar. Hit kan förberedas.

4. Sätt ugnen på 125 grader. Skär laxen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Stek laxen tills innertemperaturen är 55 grader, 10 –12 min.

5. Ansa sallads­lök och rädisor. Skär av de nedersta 3 cm på sparrisen och halvera den på längden. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka sparris, lök och rädisor ca 2 min i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör, salt och peppar.

Strax före servering:

6. Häll ca 2 dl av såsen i en mixerkanna. Tillsätt örterna och mixa till en grön sås. Blanda ner den i resten av ­såsen. Mixa såsen skummig.

7. Servera laxen med potatisen, grönsakerna och såsen.

 

Här hittar du ännu fler goda recept på påsklax!

Recept från