Falukorv i ugn – med äpple, purjolök och kålrotsstomp

Recept på falukorv i ugn med nya smaker: äpple, purjolök och kålrotsstomp.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g falukorv
150 g ost lagrad
2 äpplen gärna av en syrlig sort
1 purjolök stor
1 kilo kålrötter
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk smör
dijonsenap, salt, nymald svartpeppar

Falukorv i ugn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär djupa skåror i korven och lägg den i en ugnssäker form. Skär osten i bitar och peta ner i skårorna på korven.
  2. Kärna ur och skiva äpplena. Ansa och finstrimla purjolöken. Blanda äpple och lök med 1/2 tsk  salt och 1 krm peppar. Lägg purjolök och äpple runt om korven. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet med buljongtärningen. Sila av buljongen men spara den.
  4. Stompa kålrötterna grovt med en potatisstöt tillsammans med smöret. Späd med buljong till lagom konsistens. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  5. Servera korven med äppel- och lökblandningen, kålrotsstomp och senap.