Falafel i pitabröd

En riktig hit blev denna vegetariska rätt när den lagades till många barn i olika åldrar. Gör gärna dubbel sats av såsen för den var omåttligt populär. Tänk på att torkade kikärter måste ligga i blöt över natten innan de kokas.

Falafel i pitabröd Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Falafel i pitabröd

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
3 msk olivolja
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 dl persilja, finhackad
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 st spansk peppar, finhackad
300 g torkade kikärter
0,5 dl idealmjöl
olivolja, till stekning
Tillbehör
1 st gul lök, finstrimlad
1 st gurka, tunna skivor
3 st tomat, skivad
1 pkt värmda pitabröd
1 knippe grönsallad, finstrimlad
Sås
1 krm salt
1 tsk pressad citron
1 st citron, rivet skal av
2 msk färsk ingefära, riven
2 dl matlagningsyoghurt
1 st urkärnad spansk peppar, finhackad

1. Häll bort blötläggningsvattnet från kikärterna och koka dem i rikligt med nytt vatten under lock tills de blir mjuka ca 45 min. Häll av vattnet och mixa dem i mixer eller med stavmixer till en grynig massa.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, pepparfrukt, koriander och spiskummin ca 3 min. Blanda ner alltsammans i kikärterna. Rör också ner salt och finhackad persilja.
3. Forma små bollar och vänd dem i idealmjöl. Stek dem i olja i en stekpanna på medelgod värme ca 1 min på varje sida så att de får fin färg.
4. Servera dem varma – det går att hålla dem varma på ett ugnssäkert fat i ugnen, ca 100°. Fyll varma pitabröd med sallad, tomat, lök och gurka samt varma kikärtsbollar och yoghurtsås.

Recept från