Recept på falafel. En riktig hit blev denna vegetariska rätt när den lagades till många barn i olika åldrar. Gör gärna dubbel sats av såsen för den var omåttligt populär. Tänk på att torkade kikärtor måste ligga i blöt över natten innan de kokas.

För 4 person(er)

Ingredienser

300 g torkade kikärter
3 msk olivolja
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1 spansk peppar finhackad
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 dl persilja finhackad
0,5 dl idealmjöl
olivolja till stekning

Sås

2 dl matlagningsyoghurt
2 msk färsk ingefära riven
1 citron rivet skal av
1 urkärnad spansk peppar finhackad
1 krm salt
1 tsk pressad citron

Tillbehör

1 pkt värmda pitabröd
3 tomat skivad
1 gul lök finstrimlad
1 knippe grönsallad finstrimlad
1 gurka tunna skivor

Falafel i pitabröd – gör så här:

  1. Häll bort blötläggningsvattnet från kikärterna och koka dem i rikligt med nytt vatten under lock tills de blir mjuka ca 45 min. Häll av vattnet och mixa dem i mixer eller med stavmixer till en grynig massa.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, pepparfrukt, koriander och spiskummin ca 3 min. Blanda ner alltsammans i kikärterna. Rör också ner salt och finhackad persilja.
  3. Forma små bollar och vänd dem i idealmjöl. Stek dem i olja i en stekpanna på medelgod värme ca 1 min på varje sida så att de får fin färg.
  4. Servera dem varma – det går att hålla dem varma på ett ugnssäkert fat i ugnen, ca 100°. Fyll varma pitabröd med sallad, tomat, lök och gurka samt varma kikärtsbollar och yoghurtsås.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️