Falafel i pitabröd

En riktig hit blev denna vegetariska rätt när den lagades till många barn i olika åldrar. Gör gärna dubbel sats av såsen för den var omåttligt populär. Tänk på att torkade kikärter måste ligga i blöt över natten innan de kokas.

Falafel i pitabröd Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Falafel i pitabröd

Ingredienser 4 person(er)

Falafel
300 g kikärter, torkade
3 msk olivolja
1 st gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
1 dl persilja, finhackad
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk koriander, mald
1 st chili, finhackad spansk peppar
0,5 dl idealmjöl
olivolja, till stekning
1 tsk salt
Tillbehör
1 st gul lök, finstrimlad
1 st gurka, tunna skivor
3 st tomat, skivad
1 pkt pitabröd, varma
1 knippe grönsallad, finstrimlad
Sås
1 tsk citron, pressad
1 st citron, rivet skal av
2 msk ingefära, riven färsk
2 dl matlagningsyoghurt
1 st chili, finhackad spansk peppar
1 krm salt

1. Häll bort blötläggningsvattnet från kikärterna och koka dem i rikligt med nytt vatten under lock tills de blir mjuka ca 45 min. Häll av vattnet och mixa dem i mixer eller med stavmixer till en grynig massa.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, pepparfrukt, koriander och spiskummin ca 3 min. Blanda ner alltsammans i kikärterna. Rör också ner salt och finhackad persilja.
3. Forma små bollar och vänd dem i idealmjöl. Stek dem i olja i en stekpanna på medelgod värme ca 1 min på varje sida så att de får fin färg.
4. Servera dem varma – det går att hålla dem varma på ett ugnssäkert fat i ugnen, ca 100°. Fyll varma pitabröd med sallad, tomat, lök och gurka samt varma kikärtsbollar och yoghurtsås.

Recept från