Recept på estnisk färskostkaka. Kakan ska stå till sig några timmar eller gärna till nästa dag, då smakar den bäst. Den går också bra att frysa.

För 8 person(er)

Ingredienser

125 g smör
3,5 dl vetemjöl (210 g)
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 ägg

Fyllning

20 sötmandlar
600 g kesella (10%)
2 msk potatismjöl
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1 citron rivet skal
1 apelsin rivet skal
2 ägg
1 msk florsocker till garnering

Estnisk färskostkaka – gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna. Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver, gärna i en matberedare.
  2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln grovt. Blanda kesella med mandel, potatismjöl, socker, salt, vaniljsocker och citrusskal. Dela äggen och rör ner äggulorna. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner dem i fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills fyllningen är fast.
  5. Låt kakan svalna. Lossa den ur formen och sikta över florsocker innan serveringen. Servera gärna med rårörda bär, färska eller frysta.