Espressobrûlé och calvadosäpplen med äppelsorbet

Två desserter på en tallrik! Goda var för sig, dubbelt gott tillsammans.

1. Espressobrûlé: Sätt ugnen på 150° och ställ in en ugnssäker form med vatten på nedersta falsen. Koka upp grädde, mjölk och socker med vaniljstången
kluven på längden och fröna nerskrapade i mjölken.
2. Dra kastrullen av värmen, ta upp vaniljstången, vispa ner kaffe och äggulor och låt det hela bli genomvarmt under omrörning. Fördela i fyra ugnssäkra formar à 1 1/2 dl. Grädda i vattenbadet ca 30 min tills den stannat. Ta upp och kyl brûlén, gärna över natt.
3. Äppelsorbet: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg dem efter hand i en skål med citronvatten så att de inte mörknar. Sila upp och lägg dem
på en bricka med bakplåtspapper och frys ett par timmar.
4. Blötlägg gelatinbladen. Koka ihop vatten, socker, farinsocker, citronsaft och honung 5 min. Smält gelatinbladen i sockerlagen och låt den kallna.
5. Mixa de frysta äppelbitarna, tillsätt sockerlag och calvados och kör till en slät puré. Frys i glassmaskin 20 min, lägg den i en form och ställ den i frysen.
6.Calvadosäpplen: Smält sockret ljusbrunt i en kastrull över medelvärme. Tillsätt cidern och koka tills sockret lösts igen. Skala, kärna ut och skär äpplet i 12 tunna klyftor och ge dem ett uppkok i lagen. Dra kastrullenav värmen, tillsätt calvados och låt kallna.
7. Servering: Strö socker över brûléerna, bränn ett fint knäcktak med brännare. Har man ingen brännare grillas de högst upp i ugnen med luckan öppen.
8. Lägg upp äppelklyftorna på tallriken med äppelsorbet i mitten och äppelchips på toppen.

Recept från