Entrecôte och getostpolenta med whiskysmörsås

Köttet serveras med en god smörsås där whiskyn ger den lite rökig smak. Här serveras rätten med en god polenta som smaksatts med getost, soltorkad tomat, oliver och basilika.

1. Getostpolenta: Koka upp vatten, buljongtärning och polentagryn.
Koka på svag värme i 6-8 min under omrörning. Blanda ner smulad getost och rör tills osten smält. Rör ner tomater, oliver, basilika, salt och peppar.
2. Klä en form ca 13×26 cm med plastfolie. Häll upp polentan och låt svalna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills det är dags att grilla.
3. Whiskysmörsås: Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 min. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 min.
– Hit går att förbereda –
4. Grilla: Ta fram getostkakan så att den är rumstempererad innan den skärs i ca 5×5 cm stora bitar. Grilla 1 min på varje sida eller smörstek dem i panna på spisen. Lägg över på serveringsfat och täck över med folie. Grilla tomater och sparris. Strö på flingsalt.
Lägg upp på fat och täck över med folie.
5. Strö salt och peppar på köttet och grilla det 2-3 min på varje sida.
Droppa över whisky.
6. Servering: Hetta upp såsen och klicka i smöret under omrörning.
Smaksätt med whisky och basilika. Servera entrecôten med tillbehören.

Recept från