English muffins passar utmärkt till brunchen, nyrostade med sylt och smör eller till eggs benedict med skinka, pocherade ägg och hollandaisesås.

För 30 muffins:

Ingredienser

1 dl 4-kornskross (Saltå kvarn)
4 dl mjölk
50 g jäst
5,5 dl rågsikt (300 g)
5,5 dl vetemjöl special (330 g)
2 ägg
2 msk smör rumsvarmt
1 msk strösocker
2 tsk salt

Panering:

2 dl grahamsgryn och mannagryn

1 timme + 13/4 timme jäsning + gräddningstid

English muffins – gör så här:

  1. Koka 4-kornskrosset i vatten ca 10 min. Häll av i sil och låt krosset kallna.
  2. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt rågsikt, vetemjöl, 4-kornskross, ägg och tärnat smör. Arbeta degen smidig ca 10 min i hushållsmaskin. Tillsätt socker och salt när 1 minut återstår.
  3. Lägg degen i en lätt oljad bunke och låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  4. Skrapa ut degen på lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut till en platta, 1–2 cm tjock. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter.
  5. Häll grahamsgrynen på ett fat. Spraya degrundlarna med vatten ur en sprayflaska och vänd dem i grynen. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  6. Värm en torr stekpanna och stek bröden på låg medelvärme ca 3 min på vardera sida, tills de fått fin färg och blivit genomgräddade. Lägg på galler för att svalna.
Fler recept med: Bakning, Brunch, Frukost, Matbröd, Övrigt